Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

De vertrouwenscontactpersoon van FC Amsterdam is:

Priscilla Frempomaa
email: vcp@fc-amsterdam.nl

Vertrouwenscontactpersoon (VCP) versus Vertrouwenspersoon:

In de sport zijn Vertrouwenspersonen en Vertrouwenscontactpersonen actief. In de praktijk blijkt dat de functies van de Vertrouwenspersoon en de vertrouwenscontactpersoon vaak door elkaar gehaald worden. Daarom kort een uitleg van de inhoud van deze functies.

Vertrouwenscontactpersoon

De Vertrouwenscontactpersoon is binnen de sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag en hier met iemand over wil praten.De vertrouwenscontactpersoon is degene die preventief beleid bij de vereniging kan aanreiken of preventief beleid opzet.Vaak noemt men deze in de volksmond Vertrouwenspersoon.

Vertrouwenspersoon

Naast het netwerk van Vertrouwenscontactpersonen van verenigingen, is er ook bij NOC*NSF namens de gehele sport een landelijke poule Vertrouwenspersonen, die ook eerste opvang doen, maar ook echt begeleiding kunnen bieden, zowel procedureel als inhoudelijk adviserend.
Zowel aan slachtoffer, als aan beschuldigde als aan het verenigingsbestuur.

Zeker bij de zwaardere incidenten is de hulp van een Vertrouwenspersoon inschakelen- al dan niet via de Vertrouwenscontactpersoon- zeer wenselijk.

Vele verenigingen en alle - bij NOC*NSF aangesloten- sportbonden hebben een vertrouwenscontactpersoon. Zo heeft ook de KNVB een Vertrouwenspersoon.

VCP's fungeren als eerste opvang voor leden ( sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp.
De VCP is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen.
Daarnaast adviseren en stimuleren ze de vereniging om preventieve maatregelen te nemen.

De functie van VCP bestaat uit een profiel, een protocol waarmee de VCP werkt en een bijbehorend registratie-en rapportageformulier.

De VCP is binnen de vereniging het eerste aanspreekpunt voor een ieder die opmerkingen of vragen heeft m.b.t. Seksuele Intimidatie ( SI) of over een concreet incident een gesprek wil met de vereniging.De VCP is aanspreekbaar voor sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers en bestuur.

Deze gesprekken zijn in principe vertrouwelijk.De vertrouwelijkheid heeft zijn grenzen: ten eerste vanwege het algemeen belang van een veilige sportomgeving en ten tweede vanwege de Nederlandse wetgeving die in bepaalde gevallen de VCP en het Bestuur verplicht de vertrouwelijkheid te doorbreken.

Een ieder kan een beroep doen op de VCP voor vragen, vermoedens, meldingen, klachten, aangifte met betrekking tot SI.DE VCP is hiervoor het eerste aanspreekpunt binnen de vereniging.
De betrokkene moet in eerste plaats in vertrouwen een verhaal kwijt kunnen en worden opgevangen in verband met emoties die daarbij kunnen spelen.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!